Een onderzoek naar ongewenst en grensoverschrijdend gedrag vraagt om een gestructureerde, zorgvuldige en vertrouwelijke aanpak. Het doel is niet alleen om de feiten te achterhalen, maar ook om recht te doen aan alle betrokkenen en bij te dragen aan een veilige werkomgeving.
Onderzoek kan op 2 manieren uitgevoerd worden: onderzoek naar ongewenst gedrag (Psychosociale Arbeidsbelasting) en onderzoek grensoverschrijdend gedrag (GOG). Het verschil tussen de onderzoeken ligt vooral in de focus, diepgang en het doel van het onderzoek.
Wat is het verschil:
Een onderzoek naar ongewenst gedrag, richt zich naast ongewenst gedrag ook op werkdruk/ werkbeleving en is vooral bedoeld om arbeidsrisico’s te signaleren en te voorkomen.
Een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag is een reactief, casusgericht onderzoek naar ernstig en individueel grensoverschrijdend gedrag, vaak met juridische gevolgen.
Ongewenst gedrag (PSA)
Doel en Focus
Richt zich breder op werkgerelateerde psychosociale belasting en ongewenst gedrag, zoals werkdruk, stress, pesten en intimidatie. Dit onderzoek is meestal preventief en kijkt naar de algehele organisatiecultuur en het welzijn van medewerkers.
Aanpak en Methoden
Richt zich op structurele risico’s en organisatiecultuur.
Wordt vaak uitgevoerd door een arbodienst, HR of een externe adviseur.
Omvat enquêtes, groepsgesprekken en beleidsanalyses.
Heeft als doel om preventieve maatregelen en verbeteringen door te voeren.
Resultaten en Vervolgacties
Geeft inzicht in de psychosociale belasting binnen een organisatie.
Advies over beleid en maatregelen om ongewenst gedrag en werkstress te verminderen.
Grensoverschrijdend gedrag (GOG)
Doel en Focus
Gericht zich op ernstige, individueel te beoordelen gevallen van grensoverschrijdend gedrag, zoals seksuele intimidatie, discriminatie, pesten, of machtsmisbruik. Dit onderzoek heeft vaak een juridisch en disciplinair karakter en wordt meestal uitgevoerd na een concrete melding, klacht of signalen.
Aanpak en Methoden
Gericht op een specifieke klacht of melding.
Wordt vaak uitgevoerd door externe onderzoekers.
Bevat interviews met melder, beklaagde en getuigen.
Kan leiden tot tuchtrechtelijke, arbeidsrechtelijke of strafrechtelijke stappen.
Resultaten en Vervolgacties
Vaststellen of grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden.
Mogelijke sancties voor de dader.
Advies over hoe de organisatie met de situatie moet omgaan.
Indien u informatie wilt ontvangen over de mogelijkheden voor het onderzoeken van ongewenst gedrag binnen uw organisatie kunt u contact met ons opnemen.