De professionals van De Gezondheidsstraat worden gedreven door de gezondheid van de werknemers waarbinnen arbeid, mens en organisatie een belangrijke rol spelen. Zij brengen deze aspecten graag in beweging met als doel werknemers en organisaties de eigen regie in handen te laten nemen. Adviseren, coachen en begeleiden van werknemers en organisaties zijn belangrijke elementen om gezamenlijk veranderingen tot stand te brengen. Binnen de samenwerking vinden wij het belangrijk dat er efficiënt, effectief, doelgericht en resultaatgericht gewerkt wordt. In de uitvoering werken wij dan ook georganiseerd en gedisciplineerd met de benodigde precisie en volharding. Wij neem graag het voortouw en houden van besluitvaardigheid en daadkrachtig optreden, waarbij wel de ruimte is voor het overdenken van zaken om zo tot een gewogen beslissing te komen die inzicht in de materie geeft en de ander activeert en motiveert om aan de slag te gaan. Wij geven anderen de ruimte, verantwoordelijkheid en zelfsturing maar zullen de belangen, doelen en grenzen niet uit het oog verliezen. Wij laten ons niet verleiden tot oneindig theoretiseren en onpraktische oplossingen. Wij behouden graag het goede en veranderen daar waar nodig om in te kunnen spelen op nieuwe situaties.
Arbeids- en Organisatiedeskundige
John Klaver
Van de behandeltafel naar Arbeids- & Organisatiedeskundige
Op mijn 5e ben ik begonnen met voetballen om uiteindelijk vele sportieve ervaringen op te doen en mezelf als sporter en als mens te ontwikkelen. Ik heb mooie voetbalsuccessen behaald en kijk er nog altijd met veel plezier op terug. Spijtig genoeg door blessures werd ik gedwongen om te stoppen met voetballen. Door de blessures ben ik wel in de wereld van de arbodienstverlening terechtgekomen. Van de behandeltafel naar een functie binnen het medisch instituut. Daar werd ik verantwoordelijk voor de interventie afdeling waar multidisciplinaire trajecten aan bedrijven werden aangeboden en uitgevoerd voor medewerkers die verzuimden. Daarna heb ik voor een aantal middelgrote en grote arbodiensten gewerkt in diverse functies. Al deze ervaringen hebben mij veel kennis en vaardigheden gebracht maar ook het denken gezet. Ik stond op een gegeven moment op een kruispunt in mijn carrière. Wat wilde ik gaan doen?, welke richting moest ik op?, wilde ik gaan studeren of vond ik het wel prima zo? wat had ik er voor over om een nieuwe weg in te slaan?. Uiteindelijk, door het volgen van een coachtraject, heb ik besloten om mijn eigen regie in handen te nemen en te gaan studeren, wat mijn beste keuze ooit is geweest. In 2016 ben ik gestart met de opleiding tot Arbeids- & Organisatiedeskundige, aan de Nederlandse Academie voor ArbeidsWetenschappen NAAW. In Januari 2018 ben ik succesvol afgestudeerd. In 2018 ben ik tevens opgeleid tot Lead Assessor voor de ISO norm 9001 en het Certificatieschema Dienstverlening Arbodiensten, kwaliteitsmanagementsysteem. Ik heb vele arbodiensten mogen (her)certificeren volgens deze norm. Vanaf januari 2018 ben ik werkzaam als zelfstandig A&O-er en richt ik mij op het ondersteunen van organisaties binnen de werkvelden van arbeid, mens, organisatie en kwaliteit.
In de afgelopen jaren heb ik mij onder andere mogen inzetten binnen diverse gemeenten (Haarlem, Utrecht en Velsen), als Arbeids- en Organisatiedeskundige.
Mijn expertise is zeer breed; van onderzoek naar werkdruk, werkbeleving en Psychosociale Arbeidsbelasting, het opzetten en actualiseren van het Arbo- en verzuimbeleid, uitvoeren van de Risico Inventarisatie & Evaluatie en het geven van advies en ondersteuning op het gebied van veilig en gezond werken. Tevens het aansturen, coördineren, opzetten en implementeren van teams/afdelingen gericht op Arbo en verzuim.
Psycholoog Arbeid & Organisatie
Anouk Kroone
Van sportfanaat naar psycholoog
Van jongs af aan zijn gezondheid en sport voor mij al belangrijke pijlers. Deze passie kreeg ik mee van mijn vader, die me leerde dat een sterk en fit lichaam de basis is om het leven ten volle te kunnen beleven. Toch kreeg mijn verhaal een andere wending toen ik in mijn twintiger jaren als stewardess voor KLM ging werken. Naast het sporten, ontdekte ik het avontuur en de schoonheid van de wereld – maar dat had ook een keerzijde. De vele jetlags, feestjes en borrels eisten hun tol, en uiteindelijk belandde ik in een burn-out.
Dat moment werd een keerpunt. Ik besloot mijn leven anders in te richten, met een bewuste leefstijl als nieuwe basis. Gezonde voeding, beweging, slaap, stressmanagement en een goede balans tussen werk en privé werden voor mij essentieel. Deze keuze bracht me ook dichter bij mijn eigen waarden: ik ontdekte dat autonomie, vooral in mijn werk, voor mij onmisbaar was.
Mijn interesse in vitaliteit groeide en ik besloot me verder te verdiepen via opleidingen, onder andere bij Sonnevelt en Chivo. Toen ik mijn opleiding tot vitaliteitscoach afrondde, kreeg ik de kans om bij diverse bedrijven, zoals NS, Capgemini en Gezond Transport, te werken. Ik begeleidde medewerkers in hun duurzame inzetbaarheid en zag wat een gezonde leefstijl kon betekenen – maar ook dat mentale problemen vaak een grote rol speelden in het welzijn van medewerkers.
Dit inzicht motiveerde me om een vierjarige studie psychologie te gaan volgen, met een specialisatie in arbeid- en organisatiepsychologie. In 2024 rondde ik deze opleiding af. Hier bestudeerde ik onder andere de relatie tussen werkdruk, welzijn en het functioneren van medewerkers binnen hun werkomgeving. Tijdens mijn studie ontdekte ik een nieuwe passie: onderzoek naar werkbeleving en werkdruk binnen organisaties. Ik geloof dat als deze thema’s goed worden onderzocht en in kaart gebracht, het bijdraagt aan een gezondere en productievere werkomgeving – voor werknemer én werkgever.
Daarnaast richt ik me op onderzoek naar ongewenst gedrag binnen organisaties en ben ik als externe vertrouwenspersoon verbonden aan diverse bedrijven. Hiermee bied ik organisaties de tools om een veilige, gezonde werkplek te creëren, waar mensen zich gehoord voelen en kunnen floreren.