Risico Inventarisatie & Evaluatie

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om in kaart te brengen welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s er in hun organisatie zijn. Het doel van de wettelijk verplichte RI&E is om de stand van zaken op het gebied van arbeidsomstandigheden en de mogelijke gevolgen of gevaren van de huidige situatie in de organisatie in kaart te brengen. Pas op het moment dat er vervolgens beheersmaatregelen worden getroffen om de geconstateerde risico’s weg te nemen of te verminderen wordt blijk gegeven van een systematische en preventieve aandacht voor arbeidsomstandigheden. De RI&E dient alle factoren die van invloed zijn op de veiligheid, gezondheid en welzijn van de medewerkers te bevatten. 

Plan van aanpak

De RI&E is niet compleet zonder een door de wet voorgeschreven Plan van Aanpak. In dit Plan van Aanpak zal op grond van de bevindingen door de organisatie moeten worden aangegeven op welk gebied er maatregelen getroffen moeten worden, welke prioriteiten gesteld moeten worden, wie verantwoordelijk is voor de uitvoering en op welke termijn de maatregelen geïmplementeerd dienen te worden. Dit Plan van Aanpak geeft de mogelijkheid om achteraf na te gaan in hoeverre de gestelde doelstellingen binnen opgenomen termijnen zijn gerealiseerd. De aanbevolen maatregelen zijn niet vrijblijvend, aangezien deze zijn gebaseerd op verplichtingen uit de Arbowet.

Scope RI&E – Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)

Een onderzoek naar psychosociale arbeidsbelasting (PSA) verdiept zich specifiek in de risico’s van werkdruk, werkstress, pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie en agressie en geweld. Dit soort onderzoek wordt in de Arbowet ook wel “Scope-RI&E-PSA” genoemd.

Een RI&E-PSA is vereist wanneer er binnen een bedrijf een specifiek risico op psychosociale belasting is dat extra aandacht nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een afdeling waar herhaaldelijk incidenten optreden omtrent ongewenst gedrag. Met een RI&E-PSA worden de oorzaken van dit soort problemen onderzocht, zodat er gericht oplossingen kunnen worden geboden.

Toetsing RI&E

In artikel 14 van de Arbeidsomstandighedenwet staat beschreven wanneer een RI&E getoetst moet worden door een gecertificeerd kerndeskundige (bedrijfsarts, Hoger Veiligheidskundige, Arbeidshygiënist, Arbeids- en Organisatiedeskundige). De toetsingsplicht is van toepassing indien een werkgever meer dan 25 werknemers in dienst heeft.

Bij het toetsen van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) wordt onderscheid gemaakt tussen twee typen toetsen: de systeemtoets en de scopetoets. Hier is het verschil:

1. Systeemtoets

Een systeemtoets richt zich op de werkwijze en het proces waarmee de RI&E is uitgevoerd. Het doel is te controleren of het proces van risico-inventarisatie en evaluatie op een adequate en juiste manier is uitgevoerd, volgens de geldende wet- en regelgeving. De toetsing kijkt bijvoorbeeld naar:

  • De methodiek die is gebruikt om de risico’s in kaart te brengen.

  • Of er een goede betrokkenheid van medewerkers is geweest.

  • Of de juiste mensen (zoals een arbodeskundige) betrokken zijn geweest bij het proces.

  • Of er een gedegen plan van aanpak is opgesteld.

  • Of het systeem van risico-evaluatie voldoet aan de wet.

Kortom, bij de systeemtoets wordt beoordeeld hoe de RI&E is opgesteld en of het proces op de juiste wijze is verlopen.

2. Scopetoets

De scopetoets richt zich op de inhoud van de RI&E zelf. Dit betekent dat de kerndeskundige kijkt of alle relevante risico’s in de organisatie zijn geïnventariseerd en geëvalueerd. Bij de scopetoets wordt gekeken naar:

  • Of de geïdentificeerde risico’s overeenkomen met de werkelijke situatie in het bedrijf.

  • Of er een adequate prioritering van risico’s is gemaakt (risico’s worden van hoog naar laag ingeschat).

  • Of er een passend plan van aanpak is opgesteld voor het beheersen van deze risico’s.

  • Of de RI&E voldoende specifieke risico’s en maatregelen bevat die relevant zijn voor het specifieke bedrijf of de sector.

In de scopetoets gaat het dus om de inhoud en of de risico’s correct en volledig zijn beschreven en geëvalueerd.

Beide toetsen zorgen er samen voor dat een RI&E niet alleen goed is opgezet, maar ook daadwerkelijk de risico’sgoed in kaart brengt en de juiste maatregelen worden getroffen om deze risico’s te beheersen.

Indien u informatie wilt ontvangen over de mogelijkheden voor de uitvoering van de Risico Inventarisatie & Evaluatie binnen uw organisatie kunt u contact met ons opnemen.