Sociale veiligheid op de werkvloer raakt ons allemaal: werkgevers, werkenden, leidinggevenden, collega’s en stagiairs. Het wordt in grote mate gecreëerd en in stand gehouden door het gedrag en de interacties tussen mensen.
Iedereen heeft recht op een sociaal veilige werkomgeving waar men veilig, onbevangen, en ongestoord zijn werk kan doen. Waar men vakmanschap kan inbrengen, fouten mag maken, het open gesprek kan voeren en op elkaar kan vertrouwen. Wanneer medewerkers op de werkvloer te maken hebben met zaken als pesten, intimidatie, machtsmisbruik of discriminatie, dan spreken we van een sociaal onveilige werkomgeving. Ook roddelen, het achterhouden van informatie, ongelijke behandeling of uitsluiting zijn kenmerkend voor een sociaal onveilige werkomgeving. Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk om hier een bijdrage aan te leveren. Een sociaal veilige werkomgeving zorgt voor een goede sfeer en betrokkenheid bij de organisatie. Daarnaast zijn werknemers productiever, creatiever en efficiënter, waardoor het bepalend is voor de kwaliteit van de dienstverlening.
Een gebrek aan een sociaal veilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress, wat negatieve gevolgen heeft voor individuele medewerkers, teams en organisaties. Een werkomgeving waar sociale veiligheid niet vanzelfsprekend is, vertaalt zich in lagere productiviteit, meer ziekteverzuim en (langdurige) uitval: onwenselijke situaties voor zowel werkgever als werknemer.
Is sociale veiligheid binnen jouw organisatie een onderwerp van gesprek? Ga met elkaar het gesprek aan en luister naar elkaars ervaringen en kom gezamenlijk tot een sociaal veilige werkomgeving. Voor het bespreken van dit thema kun je gebruik maken van de koerskaart:
koerskaart-samen-sociaal-veilig
Indien u informatie wilt ontvangen over de mogelijkheden voor de aanpak van ongewenst gedrag kunt u contact met ons opnemen.