Werknemers brengen veel tijd door op hun werk, wat maakt dat de omgang met collega’s een grote impact kan hebben op hun welzijn. Een belangrijke risicofactor op de werkvloer is Psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Onder PSA vallen alle factoren die op het werk stress kunnen veroorzaken: agressie en geweld, (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten. Daarnaast valt ook werkdruk onder PSA.
Deze vormen van ongewenst gedrag kunnen bij werknemers leiden tot zowel fysieke als psychische klachten, waaronder gevoelens van onveiligheid en stress. Dit kan gevolgen hebben voor hun gezondheid, leiden tot letsel, en zelfs een verstorende invloed hebben op besluitvorming binnen de organisatie.
PSA heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste arbeidsrisico’s en is wettelijk vastgelegd in de Arbowet. De gevolgen van een slechte omgangscultuur en hoge werkdruk kunnen groot zijn; zo leiden ze vaak tot verzuim en verloop onder medewerkers. Een sociaal en veilig werkklimaat kan juist bijdragen aan een positieve werksfeer, wat gunstig is voor zowel de kwaliteit van het werk als de productiviteit. Bovendien kan een gezonde werkomgeving het aantal psychische en fysieke klachten onder werknemers verminderen.
Wat is het verschil tussen ongewenst gedrag en grensoverschrijdend gedrag:
-
Ongewenst gedrag: Dit is een brede term, zoals hierboven beschreven, die verwijst naar gedrag dat door een ander als vervelend, storend of ongepast wordt ervaren. Dit kan subjectief zijn en afhankelijk van de context. Voorbeelden zijn pesten, intimidatie, of een harde manier van communiceren.
-
Grensoverschrijdend gedrag: Dit gaat een stap verder en verwijst naar gedrag dat de norm van wat sociaal of wettelijk acceptabel is, overschrijdt. Dit kan ernstige gevolgen hebben en omvat zaken als seksuele intimidatie, discriminatie, fysiek of verbaal geweld en machtsmisbruik.
Indien u informatie wilt ontvangen over de mogelijkheden voor de aanpak van ongewenst gedrag kunt u contact met ons opnemen.