Werkbeleving gaat over de manier waarop het werk door een werknemer wordt ervaren. De meeste werknemers functioneren het best en beleven het meeste plezier aan hun werk wanneer er evenwicht is tussen de eisen die aan hun gesteld worden en hun belastbaarheid.
Het Job-Demands Resources model (JD-R model) is een krachtige en veelgebruikte theorie in de arbeid- en organisatiepsychologie. Het model is bedoeld om inzicht te geven in de werkomgeving en hoe deze de werknemers beïnvloedt. Het JD-R model is een model dat de werking van het welzijn van werknemers stimuleert. Aan de hand van het JD-R model kan de balans tussen de zogenoemde energiebronnen (resources) en taakeisen (demands) vastgesteld worden. Het model suggereert dat een evenwichtige verhouding tussen werkeisen en energiebronnen leidt tot een positieve werkbeleving.

Een werkbelevingsonderzoek door de gezondheidsstraat richt zich op hoe medewerkers hun werk ervaren en welke factoren bijdragen aan hun werkplezier of juist werkstress. Dit onderzoek helpt organisaties inzicht te krijgen in de motivatie, tevredenheid en welzijn van werknemers, met als doel een gezonde en productieve werkomgeving te creëren.
Opzet van het Werkbelevingsonderzoek
Inventarisatie & Analyse
Onderzoek naar de ervaren werkbeleving via enquêtes, interviews of groepssessies.
Toepassing van het Job-Demands Resources (JD-R) model om de balans tussen werklast (demands) en energiebronnen (resources) in kaart te brengen.
Identificatie van factoren die werkplezier en motivatie stimuleren of juist stress en ontevredenheid veroorzaken.
Balans tussen Werkeisen en Energiebronnen
Werkeisen (Demands): Taakcomplexiteit, werkdruk, emotionele belasting.
Energiebronnen (Resources): Autonomie, sociale steun, ontwikkelingsmogelijkheden.
Analyse van hoe deze factoren samenhangen met werkplezier, stress of zelfs burn-out.
Advies & Interventies
Rapport met bevindingen en aanbevelingen voor verbetering van de werkbeleving.
Maatregelen zoals meer autonomie, betere communicatie, teamcoaching of loopbaanontwikkeling.
Mogelijke aanpassingen in werkstructuur, leiderschap en werkomgeving.
Opvolging & Evaluatie
Bespreken van resultaten met de organisatie.
Monitoren van verbeteringen en zo nodig bijstellen van interventies.
Indien u informatie wilt ontvangen over de mogelijkheden voor onderzoek naar de werkbeleving binnen uw organisatie kunt u contact met ons opnemen.