Werkdruk

Werkdruk valt onder de zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Werkdruk kan leiden tot stress en ziekteverzuim

Men spreekt over (hoge) werkdruk als er geen evenwicht is tussen de werkbelasting (hoeveelheid werk en tijd waarbinnen dat werk af moet zijn) en de belastbaarheid oftewel het draagvermogen van de werknemer. Om goed te kunnen functioneren moet er een goede balans zijn tussen de werkbelasting en de belastbaarheid

Er zijn verschillende vormen van werkdruk namelijk: kwantitatieve en kwalitatieve werkdruk. Van kwantitatieve werkdruk is sprake als er grote hoeveelheden werk in een korte tijd moet worden uitgevoerd. Van kwalitatieve werkdruk is sprake als er ingewikkelde werkzaamheden moeten worden verricht.

Ook kan er onderscheid worden gemaakt tussen objectieve werkdruk: deze kan worden vastgesteld aan de hand van het werkelijke aantal gewerkte uren of het aantal handelingen, producten in een tijdsperiode en subjectieve werkdruk: dit is de werkdruk die de werknemer zelf ervaart.

Werkdruk – Werkstress

De termen werkdruk en werkstress worden vaak door elkaar gebruikt, maar de twee zijn verschillend. Werkdruk is de mate waarin iemand druk ervaart op het werk, bijvoorbeeld wanneer je het werk niet binnen de gestelde tijd af kunt krijgen of niet meer aan de gestelde eisen kunt voldoen dan spreken we van een te hoge werkdruk. Werkstress is de reactie die je hebt op deze druk.

Werkstress

Werkstress is stress door of in de werksituatie. Werkstress ontstaat als de belasting langere tijd hoger is dan de belastbaarheid. De belastbaarheid is afhankelijk van de persoonskenmerken van de medewerker. De stress hoeft niet alleen veroorzaakt te worden door de werksituatie. Ook de combinatie van hoge belasting op het werk met belasting in het privéleven kunnen voor stressklachten zorgen.

Als de medewerker leert effectiever om te gaan met taakeisen, tijdsdruk en werkdruk en om (persoonlijke) energiebronnen in te zetten wordt de individuele belastbaarheid groter.

Werkdrukonderzoek

Een werkdrukonderzoek door de gezondheidsstraat richt zich op het in kaart brengen van de werkdruk binnen uw organisatie, afdeling of team en het bieden van handvatten om deze te beheersen. Dit onderzoek helpt bij het signaleren van risico’s op stress en ziekteverzuim, zodat passende maatregelen kunnen worden genomen.

Opzet van het Werkdrukonderzoek

  1. Inventarisatie & Analyse

    • In kaart brengen van de huidige werkdruk door middel van vragenlijsten, interviews of observaties.

    • Meting van objectieve werkdruk (hoeveelheid werk, tijdsdruk, complexiteit) en subjectieve werkdruk (ervaren belasting door medewerkers).

    • Onderzoek naar de balans tussen belasting en belastbaarheid binnen de organisatie.

  2. Type Werkdruk Bepalen

    • Kwantitatieve werkdruk: Wordt er structureel te veel werk binnen te korte tijd verwacht?

    • Kwalitatieve werkdruk: Zijn de taken te complex of veeleisend?

    • Identificatie van knelpunten en oorzaken van werkdruk.

  3. Advies & Maatregelen

    • Rapportage met bevindingen en concrete adviezen.

    • Voorstellen voor aanpassingen in werkprocessen, personeelsplanning of takenverdeling.

    • Mogelijke interventies zoals workshops, coaching of ergonomische verbeteringen.

  4. Opvolging & Evaluatie

    • Bespreken van de resultaten met de organisatie.

    • Monitoren van verbeteringen en eventueel herhalen van het onderzoek.

Indien u informatie wilt ontvangen over de mogelijkheden voor het onderzoeken van werkdruk binnen uw organisatie kunt u contact met ons opnemen.